Цифрове майбутнє освіти: Зустріч DIGITRANS у Греції

10-12 квітня 2024 р. представники Афінського національного та Каподистрійського університету в Греції провели другу зустріч та семінар за проектом DIGITRANS, де було відзначено значний прогрес, досягнутий у проекті "Цифрова трансформація освітнього процесу вищих навчальних закладів України та Молдови за сталої взаємодії з бізнесом та підприємствами".

Приділяючи значну увагу стійкому впливу та залученню промисловості, проект DIGITRANS зосереджується на модернізації систем освіти в Україні та Молдові шляхом інтеграції інноваційних цифрових стратегій у процес викладання та навчання.

Одним з основних завдань проєкту є розбудова та впровадження в освітній процес програм подвійних дипломів між університетами-партнерами проєкту.

Представники кафедри Автомобільної електроніки працюють над розбудовою такої бакалаврської програми «Електромобілі та автомобільна електроніка» між ХНАДУ (Україна) та РТУ (Латвія). Зустріч у Афінах стала цінною платформою для обміну передовим досвідом та ідеями між партнерами.

Було представлено дослідження та звіти щодо навчальних програм, адаптованих до потреб ринку праці, обговорено рекомендації щодо створення онлайн-курсів, а також проаналізовано загальний прогрес проекту, включно з придбанням необхідного обладнання.

Центральним елементом проекту DIGITRANS є ефективна інтеграція цифрових технологій у навчальний процес. Використання онлайн-платформ, цифрових ресурсів та інноваційних методів навчання полегшить доступ до якісної освіти, покращить досвід навчання студентів та забезпечить ґрунтовну підготовку випускників до актуальних викликів ринку праці.

Окрім плідних дискусій та презентацій, учасники мали змогу взяти участь у навчальних візитах до вищих навчальних закладів Греції, ознайомившись із конкретними прикладами успішної цифрової інтеграції.

Цей цінний досвід сприятиме формуванню майбутніх стратегій та оптимізації реалізації проекту DIGITRANS. Проект DIGITRANS є значним кроком у модернізації освіти в Україні та Молдові. Завдяки тісній співпраці між установами-партнерами, інтеграції інноваційних цифрових стратегій та зосередженню на активній участі промисловості проект має потенціал для створення стійкого впливу, готуючи випускників до сприяння стійкому економічному зростанню обох країн.

У заході взяли участь представники:

  • RIGAS TEHNISKA UNIVERSITATE, Латвія;
  • UNIVERSITATEA DUNAREA DE JОS DIN GALATI, Румунія;
  • ETHNIKO KAI KAPODISTRIAKO PANEPISTIMIO ATHINON, Греція;
  • НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЧЕРНІГІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА», Україна;
  • ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АВТОМОБІЛЬНО-АВТОДОРОЖНІЙ УНІВЕРСИТЕТ, Україна;
  • ЛУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, Україна;
  • ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО SNT UKRAINE (SNT Україна),Україна;
  • UNIVERSITATEA TEHNICA A MOLDOVEI, Молдова; -
  • UNIVERSITATEA DE STA ALECU RUSSO DIN BALT, Молдова;
  • UNIVERSITATEA DE STAT B.P.HASDEU DIN CAHUL, Молдова;
  • INTREPRINDEREA CU CAPITAL STRAIN DRA DRAEXLMAIER AUTOMOTIVE SRL (DRÄXLMAIER), Молдова.